“Zuiver Italiaans” met karakter & kwaliteit

Eerlijke wijn van KLEINE MAKERS
GENIETEN voor een goede prijs

Dolianova - Sardinië

Naar Dolianova website

Over Cantina Dolianova

Sardinië is een heel groot en mooi eiland met een lange geschiedenis en verbindingen met verschillende culturen uit de oudheid. Er zijn archeologische bewijzen dat er honderden jaren voor de jaartelling al wijnbouw was in Sardinië. Het beschikt ook over een fantastische natuur met name in de binnenlanden. Hoofdactiviteiten in Sardinië naast de grote toeristische industrie is ongetwijfeld de wijnindustrie en de groente- en schapenteelt. Dit laatste pruduceert dus naast vlees ook wol en kaas.
In Sardinië vinden we vele lokale druivensoorten. Bijvoorbeeld de alom bekende goudkleurige dessertwijn die van de Vernaccia druiven gemaakt wordt. Witte druiven zijn de Vermentino, Malvasia, Moscato en Nuragus en ”rode” druiven de Cannonau en Monica. Natuurlijk zijn er nog meer oude druivensoorten –bijv. Nasco - en zij worden vaak in kleine percentages in de IGT-wijnen gebruikt. De wijnbouw is verspreid over verschillende gebieden van het eiland, in Noord en Zuid meestal aan de kust en centraal bij Nuoro en landinwaarts van Oristano. Naast witte en rode stille wijnen worden er ook spumantes geproduceerd in Sardinië.

Vino & Vetro begon in 2005 met veel succes met wijnen uit Sardinië en heeft een wijnhuis uit de zuidelijke provincie Calgiari: de cooperatie Cantina di Dolianova uit het gelijknamige plaatsje Dolianova.
Daarnaast importeren wij de mooie en fruitige olijfolie van Villa D'Orri.