Exclusieve Italiaanse wijnen

CVA Canicatti

Nero d’Avola en Grillo van Sicilië CVA Cannicatti is sinds de zomer van 2014 nieuw in ons assortiment. Canicattì is de wijncoöperatie uit het gelijknamige dorp in het midden zuiden van Sicilië, een klein dorp vlak bij het zeer bekende Agrigento. Ruim 400 wijnboeren telen druiven waarmee moderne Siciliaanse wijnen worden gemaakt die echt Siciliaans zijn én typisch voor de streek van herkomst. In het laatst decenium is er ingezet op kwaliteit en consitentie en dankzij voortdurende modernisering worden de wijnen steeds beter. De komst van een beroemde Siciliaanse wijnmaker die zijn kunnen heeft bewezen bij andere grote producenten zorgt nu voor een volgende stap in de kwaliteitsverbetering. Groot door veel kleine producenten De vele samenwerkende druiventelers beheren gezamenlijk zo’n 1.000 hectare wijngaarden midden op Sicilië. Het is er meestal erg droog, wat ervoor zorgt dat de planten hun wortels diep in de grond groeien. De bodem is schraal maar met veel mineralen, kalk, zand, en zwavel. Dit specifieke plaatselijk karakter is duidelijk terug te proeven in de wijnen. Verder wordt de kwaliteit verhoogd door beperking van het rendement en ook worden lokale verschillen nauwlettend beoordeeld. De geoogste druiven worden aparte beoordeeld en vergist. Van de hoogste kwaliteit worden de “Cru” wijnen gemaakt. De lagere kwaliteit worden voor tafelwijnen gebruikt.. De jaarlijkse productie van de gehele CVA Canicatti bedraagt meer dan 2 miljoen flessen. Keuze voor typisch Siciliaans door Vino & Vetro Bij de keuze voor de wijnen van Canicatti hebben we ons primiair laten leiden door de typiciteit van de inheemse druivenrassen van Sicilië, dus inzolia, grillo, catarratto voor de witte wijnen en nero d’avola en nerello mascalese voor de roden wijnen. De coöperatie maakt (natuurlijk) ook wijnen van de internationale druivenrassen zoals chardonnay, cabernet sauvignon en syah. Op verzoek kunnen wij deze wijnen ook leveren, desgewenst zelfs exclusief. Van basis tot cru wijnen Vino & Vetro importeert wijnen van alle lijnen van CVA Canicatti: van de basislijn La Ferla hebben wij de Inzolia en Nero d’Avola op voorraad. Beide wijnen met schroefdop. Zeer vriendelijk geprijsd en prima als alledaagse wijn te gebruiken. Van de middenlijn Aquilae zijn de Grillo, Catarratto en Nero d’Avola altijd op voorrraad. De betere wijnen, of de cru wijnen, zijn doorgeselecteeerde druiven van uit de beste wijngaarden. Deze wijnen hebben namen zonder verdere aanduiding, zoals de witten wijn Fileno (Grillo) en de rode Calio en Centuno. De absolute topwijn is de Nero d’Avalo Diodoros, waarvan de druiven groeien in een beschermd gebied in de vallei onder de tempels van Agrigento. Op dit Unesco werelderfgoed is een project gestart om alle oorspronkelijk landbouw weer terug te brengen. Lees hier meer over het Diodoros project.

Nero d’Avola en Grillo van Sicilië

CVA Cannicatti is sinds de zomer van 2014 nieuw in ons assortiment. Canicattì is de wijncoöperatie uit het gelijknamige dorp in het midden zuiden van Sicilië, een klein dorp vlak bij het zeer bekende Agrigento. Ruim 400 wijnboeren telen druiven waarmee moderne Siciliaanse wijnen worden gemaakt die echt Siciliaans zijn én typisch voor de streek van herkomst. In het laatst decenium is er ingezet op kwaliteit en consitentie en dankzij voortdurende modernisering worden de wijnen steeds beter. De komst van een beroemde Siciliaanse wijnmaker die zijn kunnen heeft bewezen bij andere grote producenten zorgt nu voor een volgende stap in de kwaliteitsverbetering.

Groot door veel kleine producenten

De vele samenwerkende druiventelers beheren gezamenlijk zo’n 1.000 hectare wijngaarden midden op Sicilië. Het is er meestal erg droog, wat ervoor zorgt dat de planten hun wortels diep in de grond groeien. De bodem is schraal maar met veel mineralen, kalk, zand, en zwavel. Dit specifieke plaatselijk karakter is duidelijk terug te proeven in de wijnen.
Verder wordt de kwaliteit verhoogd door beperking van het rendement en ook worden lokale verschillen nauwlettend beoordeeld. De geoogste druiven worden aparte beoordeeld en vergist. Van de hoogste kwaliteit worden de “Cru” wijnen gemaakt. De lagere kwaliteit worden voor tafelwijnen gebruikt.. De jaarlijkse productie van de gehele CVA Canicatti bedraagt meer dan 2 miljoen flessen.

Keuze voor typisch Siciliaans door Vino & Vetro

Bij de keuze voor de wijnen van Canicatti hebben we ons primiair laten leiden door de typiciteit van de inheemse druivenrassen van Sicilië, dus inzolia, grillo, catarratto voor de witte wijnen en nero d’avola en nerello mascalese voor de roden wijnen. De coöperatie maakt (natuurlijk) ook wijnen van de internationale druivenrassen zoals chardonnay, cabernet sauvignon en syah. Op verzoek kunnen wij deze wijnen ook leveren, desgewenst zelfs exclusief.

Van basis tot cru wijnen

Vino & Vetro importeert wijnen van alle lijnen van CVA Canicatti: van de basislijn La Ferla hebben wij de Inzolia en Nero d’Avola op voorraad. Beide wijnen met schroefdop. Zeer vriendelijk geprijsd en prima als alledaagse wijn te gebruiken. Van de middenlijn Aquilae zijn de Grillo, Catarratto en Nero d’Avola altijd op voorrraad. De betere wijnen, of de cru wijnen, zijn doorgeselecteeerde druiven van uit de beste wijngaarden. Deze wijnen hebben namen zonder verdere aanduiding, zoals de witten wijn Fileno (Grillo) en de rode Calio en Centuno.
De absolute topwijn is de Nero d’Avalo Diodoros, waarvan de druiven groeien in een beschermd gebied in de vallei onder de tempels van Agrigento. Op dit Unesco werelderfgoed is een project gestart om alle oorspronkelijk landbouw weer terug te brengen. Lees hier meer over het Diodoros project.

Enig resultaat