Biologische wijn uit beschermd gebied op Sicilië
Biologische wijn is trendy. Maar biologische wijn bestaat niet, wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven bestaat wel. De EU is druk met keurmerken en steeds meer producenten laten zich certificeren, want de klant vraagt erom. Het groene zegeltje van de EU garandeert iets over de werkwijze van de producent en geeft zekerheid voor de afnemer. Of niet?
Maar wat nu als de druiven uit beschermd gebied komen waar geen mensen mogen komen? Dus ook geen controleurs van de EU! De certificeerders kunnen dan niet bepalen of er biologisch correct is geteeld. Er wordt minimaal gecultiveerd; de druiven groeien in het wild en worden opgehaald als het gebied tijdelijk wordt opensteld voor het parkbeheer. Dat is nog eens biologisch! Maar zonder zegeltje van de EU, want het is niet te controleren.
CVA Canicatti bij Vino & Vetro
Vino & Vetro heeft sinds 2014 de wijnen van de coöperatie uit Canicatti op Sicilië in haar assortiment. Het laatste decennium heeft de coöperatie geïnvesteerd in moderne wijnmaakapparattuur en wijnmakers aangetrokken die naam hebben gemaakt bij inmiddels bekende Siciliaanse producenten. Het dorp Canicatti ligt vlak bij het beschermde archeologisch tempelvallei bij Agrigento. Hier staan de beter bewaarde tempels en ruïnes van de wereld uit de Griekse en Romeinse tijd.
Het Diodoros Project
Het parkbeheer van de tempelvallei heeft de coöperatie van Canicatti gevraagd om wijn de gaan produceren van de gronden waar in de oudheid ook druiven groeiden. Het Diodoros project heeft in 2012 de eerste wijn uit het gebied gebracht: Diodoros Nero d’Avola is de eerste wijn uit de tempelvallei die is gemaakt van 100% biologisch en natuurlijk geteelde druiven zonder menselijke interventie. De wijngaarden liggen direct onder de beroemde tempel van Juno en zijn op afstand te zien bij een bezoek aan de tempel.
Het parkbeheer wil naast wijn ook de olijf- en amandelproductie ontwikkelen om zo een gebalanceerde bio-diversiteit in dit historische landschap te verkrijgen en zo op lange termijn bij te dragen aan het instand houden van de unieke ecologie van het gebied.
Meer over het Diodoros project: