Exclusieve Italiaanse wijnen

Pure wijn uit Piemonte

Pure wijn uit Piemonte

Piemonte hoort bij de bekendste wijnregio’s van de wereld. Met de Nebbiolo druiven voor Barolo en Barbaresco veelal in de hoofdrol. Voor Barbera, Moscato en Arneis  zijn er glansrijke bijrollen. Helemaal buiten het zicht van de grote commercie zijn er ook nog historische druivenrassen, die inmiddels steeds meer aandacht krijgen. Timorasso en Brachetto zijn hiervan voorbeelden.

Direct buiten de gebieden van de bekende namen zijn er tal van onbekende herkomstgebieden waar -op kleine schaal- heel mooie wijnen gemaakt worden. Enkele jaren geleden ontmoetten wij Marco Crivelli van het gelijknamige wijnhuis uit Asti. Het Asti gebied is bekend van de lichtzoete en sprankelende Moscato d’Asti. Ook Barbera d’Asti gaat gebukt onder een verleden van veel volume en lage prijzen.

Door Crivelli wordt echter alleen wijn van hoge kwaliteit op kleine schaal gemaakt. Van de bekende Barbera, en ook twee veel minder bekende druiven: Grignolino en Ruchè. De wijnen die familie Crivelli maakt van deze druiven zijn puur en eerlijk. De wijnen zijn minder gepolijst en soms ook wel robuust te noemen. Er wordt niet vroeg geplukt, dus in goede jaren zijn de wijnen fors en hebben meer dan voldoende alcohol. Ondanks, of juist dankzij, het eigenwijze randje worden de wijnen van Crivelli zeer gewaardeerd door liefhebbers en zelfs kenners.

We voeren de wijnen van Crivelli nu meer dan 5 jaar. Zeker geen hardlopers, dus we halen elk jaar vast allocatie die zijn weg vindt naar de liefhebbers.

Recent hebben we de nieuwe jaren binnen van de Barbera d’Asti 2020, Grignolino d’Asti 2020 en Ruchè di Castognole Monferrato 2020. In Italië is Crivelli bekend omdat zij met een handvol producenten de Ruchè weer tot leven hebben gewekt. Deze rare druif had een virus in de wijngaarden overleefd, dat in het lokale dialect als ‘roncet’ werd genoemd. Als eerbetoon voor de overwinning is de druif ernaar vernoemd. Een wijn die door de Italianen ‘multo particulare’ wordt genoemd. Wij zouden dan ‘interessant’ zeggen, omdat we het niet herkennen.