Exclusieve Italiaanse wijnen

Ripasso en Amarone hoog beoordeeld door Perswijn

De Ripasso van Corte Rugolin is voor onze vaste klanten een begrip, deze mooie volle rode wijn werd door Perswijn ‘speciaal geselecteerd’ uit de vele inzendingen met een aparte vermelding. Ook de ingestuurde Amarone van onze top producent Roccolo Grassi werd geproefd door het panel en ontving de hoogste beoordeling uit zeer veel ingezonden Amarone wijnen. In het decembernummer beoordeelde het wijnblad Perswijn Ripasso en Amarone wijnen. De door ons ingestuurde wijnen werden hoog beoordeeld.

We zijn er natuurlijk blij mee, want Perswijn beoordeelt de wijnen in zogenoemde ‘blinde proefsessies’. Dit betekent dat de wijn zelf zijn verhaal vertelt, zonder invloed van het marketingbureau of de wijnmaker. Het is een bevestiging van de kwaliteit en bijzondere beleving om uit zoveel concurrentie tot beste te worden gekozen.

Amarone en Ripasso wijnen

De laatste jaren zijn Amarone en Ripasso wijnen zeer populair geworden. Door de gebruikte technieken bij het wijnmaken winnen de Valpolicella wijnen aan karakter en kwaliteit. Alle Valpolicella wijnen worden gemaakt uit een blend van meerdere druivensoorten met tenministe Corvino, Rondinella en Molinara. Vaak nog vergezeld van andere zeer plaatselijke rassen. In veel gevallen groeien deze druiven ook door elkaar in de wijngaard, waardoor het bepalen van de exacte verhouding van soorten druiven lastig kan zijn.

Amarone is de duurste techniek van wijnmaken, de druiven worden na het oogsten minimaal 3 maanden ingedroogd waarmee hogere concentraties van fruit en suikers worden bereikt. Het resultaat is een volle wijn met vaak een hoog alcholol, soms wel meer dan 16%.

Wat is Ripasso?

Dat wordt ons heel vaak gevraagd. De Ripasso wijn is een techniek van wijnproductie waarbij ‘gewone’ Valpolicella wijn wordt gefermenteerd (vergist) met de overgebleven most van de Amarone productie. Deze dubbele vergisting zorgt voor een volle ronde ‘geherpasseerde’ wijn die qua kracht vaak het midden houd tussen Valpolicella en Amarone. Ripasso en Amarone hebben wat meer tijd nodig om volledig op dronk te komen, voor Amarone van kwaliteit al gauw 5-7 jaren, waarna de wijn zeker nog 5-7 jaren beter wordt. Een goede Ripasso heeft zeker 3-5 jaren nodig om op dronk te komen en kan alleen maar gemaakt worden als de producent ook Amarone wijn maakt.