Exclusieve Italiaanse wijnen

Favati Campi Taurasini Cretarossa 2015

21,00

Krachtige, intense rode wijn met alles wat een serieuze rode wijn moet hebben. Al mooi op dronk.

Uitverkocht

Artikelnummer: ALT3905315 Categorieën: , , Tags: ,
  • Beschrijving
  • Extra informatie

Beschrijving

Wijnen met de herkomst Taurasi zijn minder bekend in ons land. Taurasi is altijd stevig rood, gemaakt van de Aglianico druiven. Door Italianen liefkozend de “Barolo of the South” genoemd. Die vergelijking klopt deels; veel structuur, frisheid en flinke tannine’s. Taurasi wijnen, en zeker de bewaarwijnen hebben een enorm bewaarpotentieel. Vergelijkbaar aan wijnen gemaakt van de tannineuze Nebbiolo en Sagrantino druiven. De producenten die Taurasi DOCG wijnen maken, mogen van dezelfde wijngaarden ook een Campi Taurasini maken. Deze ‘mini’ Taurasi wordt iets lichter gemaakt, wat kortere extractie en vaak minder houtopvoeding. Alle kenmerken van Taurasi wijn is aanwezig, maar niet met full power.

De Aglianico druif wordt relatief laat geoogst, in de laatste weken van het groeiseizoen.  Meestal laat in oktober. Pas dan wordt bepaald of er ook Taurasi en Riserva kan worden gemaakt. De wijnmakers van I Favati zijn heel behoudend, alleen met perfect fruit wordt een Riserva gemaakt, soms vele jaren niet. Deze Taurasini wordt welk elk jaar gemaakt, maar de vrijgave is afhankelijk van de ontwikkeling.

De Campi Taurasini Cretarossa komt uit wijngaarden met rode kleigrond op 500 m hoogte in de heuvels ten oosten van Napels. De kleigrond is watervasthoudend en geeft ook in droge tijden genoeg water. De wijn heeft een mooie mix van rijp fruit, rozengeur, zoete kruidigheid en een mooie frisheid die zorgt voor een lange en schone afdronk.

Extra informatie

Producent

Regio

Herkomstgebied

Biologisch

Smaakprofiel

Druivenras

Kleur

Alcohol

Oogstjaar

Volume

Voorraad status