Exclusieve Italiaanse wijnen

Cantine Valenti

Zuiver Etna: Enrico IV Etna Bianco en Norma Etna Rosso Cantine Valenti hebben wij sinds de zomer van 2014  in ons assortiment. Giovanni Valenti is een van onze meest eigenzinnige producenten. Door toeval kwam hij in het begin van deze eeuw in het bezit van een van de beroemdste wijngaarden op de Etna; Contrada Santo Spirito. Rondom deze wijngaard hebben grote producenten sindsdien ook wijngaarden aangekocht. Het centrum van deze Contrada (=Cru) is een zeer beschermde kom in amfitheater stijl waar witte en blauwe druiven door elkaar groeien op zeer oude wijnranken. Een tuin van wijnplanten van ongekend hoge leeftijd, een behoorlijk deel van de wijnplanten zijn van voor de phylloxera (druifluis) plaag. Natuurlijk beschermd tegen het soms extreme weer groeien hier, op meer dan 700 meter hoogte, de druiven waar de Cru wijnen Puritani (rood) en de Enrico IV Santo Spirito (wit) worden gemaakt. Beiden bijzondere en karaktervolle wijnen, met Bourgondische kenmerken, voor relatief heel vriendelijke prijzen. Kleine producent met grootse ideeën Cantine Valenti is begonnen als pensioenproject voor Giovanni Valenti die werkzaam was bij Lavazza en de Italiaanse voetbalbond. Bij de overname van de Cantine werkte hij samen met de wijnuniversiteit van Sicilië om de de juiste gronden te kiezen voor de Etna druiven Carricante, Nerello Mascalese en Grecanico. Dat onderzoek was leidend voor het ontginnen van enkele nieuwe plaatsen om wijngaarden te ontwikkelen, met name voor de witte wijn gemaakt van Carricante. Met het ontwikkelen van de wijngaarden is de productie van zowel Enrico IV (wit) als Norma vergroot. Nu worden ruim 120.000 flessen geproduceerd op jaarbasis. Bijzondere wijnnamen Giovanni Valenti eert met zijn ‘geluk’ in het leven de oude grootmeesters en cultuurdragers van de Italiaanse geschiedenis. De rode wijnen Norma en Puritani zijn een ode aan de opera’s van Vincenzo Bellini. De witte wijnen zijn vernoemd naar het toneelstuk Enrico IV van Luigi Pirandello. Voor de liefhebbers zeer de moeite waard om achterliggende thema’s te leren kennen. Als laatste is er de rosé genaamd Poesia met een quote van de dichter Salvatori Quaisimodo waarmee we de essentie van wijn en het leven kunnen samenvatten: “Iedereen staat in het hart van de aarde, gevangen door een straal zonlicht; en opeens is het avond”. (vrij vertaald door Vino & Vetro). Voor de Italianen onder ons: “Ognuno sta solo sul cuor della terra traffito da un raggio die sole: ed e subito sera.” De tekst staat integraal op het etiket en de rosé Poesia is meerdere malen uitverkozen als finalewijn voor de beste gastronmische rosé’s van Nederland.

Zuiver Etna: Enrico IV Etna Bianco en Norma Etna Rosso

Cantine Valenti hebben wij sinds de zomer van 2014  in ons assortiment. Giovanni Valenti is een van onze meest eigenzinnige producenten. Door toeval kwam hij in het begin van deze eeuw in het bezit van een van de beroemdste wijngaarden op de Etna; Contrada Santo Spirito. Rondom deze wijngaard hebben grote producenten sindsdien ook wijngaarden aangekocht. Het centrum van deze Contrada (=Cru) is een zeer beschermde kom in amfitheater stijl waar witte en blauwe druiven door elkaar groeien op zeer oude wijnranken. Een tuin van wijnplanten van ongekend hoge leeftijd, een behoorlijk deel van de wijnplanten zijn van voor de phylloxera (druifluis) plaag. Natuurlijk beschermd tegen het soms extreme weer groeien hier, op meer dan 700 meter hoogte, de druiven waar de Cru wijnen Puritani (rood) en de Enrico IV Santo Spirito (wit) worden gemaakt. Beiden bijzondere en karaktervolle wijnen, met Bourgondische kenmerken, voor relatief heel vriendelijke prijzen.

Kleine producent met grootse ideeën

Cantine Valenti is begonnen als pensioenproject voor Giovanni Valenti die werkzaam was bij Lavazza en de Italiaanse voetbalbond. Bij de overname van de Cantine werkte hij samen met de wijnuniversiteit van Sicilië om de de juiste gronden te kiezen voor de Etna druiven Carricante, Nerello Mascalese en Grecanico. Dat onderzoek was leidend voor het ontginnen van enkele nieuwe plaatsen om wijngaarden te ontwikkelen, met name voor de witte wijn gemaakt van Carricante. Met het ontwikkelen van de wijngaarden is de productie van zowel Enrico IV (wit) als Norma vergroot. Nu worden ruim 120.000 flessen geproduceerd op jaarbasis.

Bijzondere wijnnamen

Giovanni Valenti eert met zijn ‘geluk’ in het leven de oude grootmeesters en cultuurdragers van de Italiaanse geschiedenis. De rode wijnen Norma en Puritani zijn een ode aan de opera’s van Vincenzo Bellini. De witte wijnen zijn vernoemd naar het toneelstuk Enrico IV van Luigi Pirandello. Voor de liefhebbers zeer de moeite waard om achterliggende thema’s te leren kennen. Als laatste is er de rosé genaamd Poesia met een quote van de dichter Salvatori Quaisimodo waarmee we de essentie van wijn en het leven kunnen samenvatten: “Iedereen staat in het hart van de aarde, gevangen door een straal zonlicht; en opeens is het avond”. (vrij vertaald door Vino & Vetro). Voor de Italianen onder ons: “Ognuno sta solo sul cuor della terra traffito da un raggio die sole: ed e subito sera.” De tekst staat integraal op het etiket en de rosé Poesia is meerdere malen uitverkozen als finalewijn voor de beste gastronmische rosé’s van Nederland.

Toont alle 7 resultaten