Exclusieve Italiaanse wijnen

Claudio Cipressi

Net te zuiden van de Abbruzzen ligt Molise, de op één na kleinste regio van Italië. Ruim 40 kilometer landinwaarts ligt het dorpje San Felice del Molise, in de uitlopers van het Apennijnen gebergte. Relatief hoog op gemiddeld 550 meter hoogte heeft Claudio Cipressi verschillende wijngaarden rondom het dorp. Claudio Cipressi maakt deel uit van een handvol producenten die de Tintilia druif in Molise uit de vergetelheid hebben gehaald. Veel experimenteren met wijngaardbeheer en vinificatie heeft na een aantal jaren een mooi resultaat opgeleverd van wijn met een uniek smaakprofiel. Voor ons assortiment hebben we gekozen voor de Tintilia ‘in purezza’, dus 100%. De DOP staat toe dat er ook wordt geblend met Montepulciano. Vignaiolo Claudio Cipressi Alle wijngaarden sinds 2014 biologisch gecertificeerd, net als het bedrijf zelf. De 7 verschillende percelen hebben elk verschillende ondergrond, van leem/löss tot lava(zand) en graniet. Op 12 van de 16 hectare groeit de autochtone Tintilia druif. Elk van de wijngaardpercelen wordt apart geplukt en gevinifieerd. Na de gisting wordt op basis van frisheid en kruidigheid een selectie gemaakt. Het meest volle en kruidige sap wordt gebruikt om de krachtpatser Macchiarossa te maken. Het iets meer fruitige en frisse sap wordt gebruikt om de Settevigne Tintilia te maken. De wijn krijgen veel tijd, gemiddeld komen ze pas na 4 jaar op de markt. Naast de Tintilia wordt ook een witte wijn van Falanghina gemaakt, bekend van de makkelijke en tropische wijn uit Campanië. De Falanghina van Claudio Cipressi heeft ook een volledig eigen karakter, een krachtige en complexe ‘terroir’ wijn met veel structuur en body. Geheel droog en juist geen bloemig of tropisch karakter. Sinds september 2022 hebben wij deze eigenwijze wijnen uit  Molise in het assortiment.

Net te zuiden van de Abbruzzen ligt Molise, de op één na kleinste regio van Italië. Ruim 40 kilometer landinwaarts ligt het dorpje San Felice del Molise, in de uitlopers van het Apennijnen gebergte. Relatief hoog op gemiddeld 550 meter hoogte heeft Claudio Cipressi verschillende wijngaarden rondom het dorp.

Claudio Cipressi maakt deel uit van een handvol producenten die de Tintilia druif in Molise uit de vergetelheid hebben gehaald. Veel experimenteren met wijngaardbeheer en vinificatie heeft na een aantal jaren een mooi resultaat opgeleverd van wijn met een uniek smaakprofiel. Voor ons assortiment hebben we gekozen voor de Tintilia ‘in purezza’, dus 100%. De DOP staat toe dat er ook wordt geblend met Montepulciano.

Vignaiolo Claudio Cipressi

Alle wijngaarden sinds 2014 biologisch gecertificeerd, net als het bedrijf zelf. De 7 verschillende percelen hebben elk verschillende ondergrond, van leem/löss tot lava(zand) en graniet. Op 12 van de 16 hectare groeit de autochtone Tintilia druif. Elk van de wijngaardpercelen wordt apart geplukt en gevinifieerd. Na de gisting wordt op basis van frisheid en kruidigheid een selectie gemaakt. Het meest volle en kruidige sap wordt gebruikt om de krachtpatser Macchiarossa te maken. Het iets meer fruitige en frisse sap wordt gebruikt om de Settevigne Tintilia te maken. De wijn krijgen veel tijd, gemiddeld komen ze pas na 4 jaar op de markt.

Naast de Tintilia wordt ook een witte wijn van Falanghina gemaakt, bekend van de makkelijke en tropische wijn uit Campanië. De Falanghina van Claudio Cipressi heeft ook een volledig eigen karakter, een krachtige en complexe ‘terroir’ wijn met veel structuur en body. Geheel droog en juist geen bloemig of tropisch karakter.

Sinds september 2022 hebben wij deze eigenwijze wijnen uit  Molise in het assortiment.

Toont alle 3 resultaten