Exclusieve Italiaanse wijnen

Miklus Ribolla Gialla 2017

38,50

Stevige oranjewijn van grote klasse. Bloemen en tropisch fruit. Dik in de mond met tannines!

Uitverkocht

Artikelnummer: ALT5104117 Categorieën: ,
  • Beschrijving
  • Extra informatie

Beschrijving

Ribolla Gialla is een van de oudst beschreven druiven uit het Collio gebied in Friuli. Op de grens met Slovenië maakt Draga ook deze wijn op ouderwetsche wijze. Liefhebbers weten dat de Ribolla Gialla druif veelzijdig is, er kunnen lichte frisse wijnen van worden gemaakt. Maar ook stevige wijnen met houtopvoeding die vele jaren kunnen ouderen. En ‘orange wines’.

De Miklus Ribolla Gialla is gemaakt op natuurlijke wijze. Een ‘oranje’ gemaakt op klassieke wijze. De druiven worden tenminste 30 dagen met schillen en steeltje ingeweekt in grote conische foeders. Nadat de spontane vergisting is gestart worden de schillen 3x per dag ondergedompeld in de most. Hierna wordt de druiven licht geperst en vindt de resterende vergisting plaats in acacia barriques voor totaal 48 maanden. Tenslotte wordt de wijn verder niet geklaard of gefilterd in de fles gestopt. Gedurende deze jaren wordt niets met de wijn zelf gedaan, behalve oversteken in vaten en uiteindelijk bottelen. Er is ook geen temperatuurbeheersing tijdens de fermentatie.

Dit is geen gewone wijn. Het onderdompelen van de schillen en inweken met de gehele trossen zorgt voor een behoorlijke tanninestructuur in deze wijn van ‘witte’ druiven. De grondsoort zorgt ook nog een behoorlijk zilte component. Volgens wijnmaker Mitja Miklus is voor het drinken van deze wijn ‘enige ervaring’ nodig.

Na 4 jaar oudering op de gisten blijft de wijn zich ook in de fles ontwikkelen. Geuren van bloemen en gras, en later meer tropisch en gedroogd fruit. In de mond duidelijke tannines in de wijn met de nodige kracht. Er is een heel spectrum aan gastronmische mogelijkheden. Klassieke risotto’s met truffel, schaal- en schelpdieren. Misschien is de mooiste combinatie wel als begeleider bij zachte blauwe en zoeten kazen. Zeker niet koud drinken, eerder koel op 16-18 graden.

Extra informatie

Producent

Regio

Herkomstgebied

Biologisch

Smaakprofiel

,

Kleur

Druivenras

Oogstjaar

Volume

Alcohol

Voorraad status

Beoordeling